Att förklara utan att förklara för mycket.

”Bättre att vara övertydlig än att vara undertydlig”, säger Sussi i en scen i ”Den blomstertid nu kommer.” Det tycker jag hon har alldeles rätt i. Låt mig konstatera på en gång att jag är det. Övertydlig. Och då menar jag inte som författare utan i det mesta jag gör.

När jag ska förklara något för min man eller mina barn får jag ofta höra ”Gud vad du tjaaaatar!” För mig är inte tjat detsamma som att förklara något. Jag vill att folk ska förstå hur jag menar, och det där gäller naturligtvis författarskapet också.

Det där är svårt. Att tänka sig in i läsarens situation. ”Förstår läsaren här varför Anna gör som hon gör?” Det är därför man har redigering i tusen steg. Det är därför man har testläsare. Men det är ändå svårt att hitta rätt nivå. Att lägga sig på rätt nivå och stanna kvar där. Så att läsarna förstår UTAN att jag blir övertydlig. Det är svårt. Jag gör så gott jag kan. Men det kommer bli bra. Till slut blir det bra. ❤

En tanke på “Att förklara utan att förklara för mycket.

  1. Jag håller helt och hållet med dig om att vara övertydlig. Det är jag med när jag skriver. Det är jättesvårt att hitta balansen mellan att skriva och vad läsaren förstår. Vi är alla olika och uppfattar text olika. Så, jag tror att hur vi än skriver, blir det för övertydligt. 🙂

    Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s