Research.

Man måste ta sin bok och sina karaktärer på allvar. Man kan inte skriva om människor som mår psykiskt dåligt och bara hitta på lite som man tycker. Man kan inte skriva om sexuella övergrepp, missbruk och misshandel och bara gissa sig till hur det är.

Har jag då varit med om allt detta själv? Nej, det har jag naturligtvis inte. Fast en del av det. Och många av de händelser JAG inte varit med om direkt har jag upplevt på nära håll.

Men det andra då? Det man inte har erfarenhet eller tillräcklig kunskap i. Hur gör man med det?

Det är då man måste göra research. Fakta går att ta reda på på nätet eller genom att ringa ett samtal. Eller i vissa fall flera samtal.

Jag har läst många bloggar på nätet skrivna av unga tjejer som mår dåligt. Tjejer som är inlagda på psyket, tjejer som skär sig, tjejer som har som mål att begå själmord.

Vad gör man då när det blir för jobbigt? När det gör för ont att läsa?

Jo, då läser man mer och mer. Varva med fakta. Undersökningar. Statistik. Intervjuer med psykologer. Med läkare. Det måste göra ont. Man måste ta det på allvar. Gör bredare research. Hur reagerar närstående på dotterns självmordsförsök? Hur reagerar barnen när mamman blir slagen? Varför reagerar de så? Kan man reagera på något annat sätt?

Jag tycker att det handlar om respekt! Jag vill FÖRSTÅ det jag skriver, jag vill vara INSATT i det jag skriver!

För mig är respekten för karaktärerna och det de är med om på allvar! Det är en självklarhet! ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s