Frågor och svar …

20170620_160722Vad vill ni veta? Här kan ni ställa frågor om det ni är nyfikna på antingen angående skrivprocessen eller sådant som ni undrar över gällande min bok Den blomstertid nu kommer.

6 reaktioner till “Frågor och svar …

  1. Jag trodde jag var klar 2014. Det visade ju sig vara väldigt fel … 😉 Jag började skicka in mitt manus till förlag under hösten det året, efter ca 6 månader hade jag fått nej av samtliga. Sedan dess har det hänt massor. Kortfattat kan man väl säga att jag började med en deppar/funderar-period efter detta, där jag kom fram till att något mer radikalt behövde göras. Jag skickade manuset till en lektör, våndades oerhört över vad hon skulle skriva … men sedan fick jag positiv respons och med detta kom min kämparglöd tillbaka med våldsam kraft. Jag fick fyra månader på mig att vässa manuset och skriva om efter hennes förslag. När jag skickade in på nytt fick jag VÄLDIGT positiv feedback och hon tyckte absolut att boken nu var redo för förlag. Jag skickade iväg och började få mina svar efter ytterligare några månader. Visserligen avslag, men med positiv feedback. Flera förlag skrev att de tyckte mycket om manuset, men inte hade möjligheter att ge ut det eftersom de bedömde att det var ett ungdomsmanus och deras förlag endast gav ut vuxenböcker. Så jag letade upp ännu några förlag, ett av dessa var Lindskog Förlag. Ytterligare några månader senare ringde telefonen, och förlaget meddelade att manuset gått väldigt långt och att de KANSKE ville ge ut det. I det läget hade ytterligare två förlag visat sig intresserade av att ge ut min bok. Efter två månader, den 31mars 2017 fick jag JA från Lindskog Förlag! Och här är vi nu, den 22 september släpps boken. 😃 De senaste månaderna har varit omtumlande … häftiga … fast korrekturläsningen var extremt omfattande, min semester tillbringades i huvudsak med det. Det här med hur många timmar som lagts ner är inte lätt att svara på, väldigt olika. Vissa veckor inget alls, vissa veckor ALL ledig tid …

   Gillad av 1 person

  1. Väldigt olika. Som jag skrev i svaret ovan: vissa dagar inget alls, vissa dagar ALL ledig tid! Det har handlat väldigt mycket om att prioritera den lilla tid som finns, har man 20 minuter över så är det väldigt mycket bättre än inget alls. Jag och min man har försökt schemalägga skrivtiden för att det ska fungera. Vanligtvis gör jag middagen varje kväll, men exempelvis har vi då bestämt att nästa vecka gör min man middagen på onsdagen vilket innebär att när han kommer hem klockan 17 så kan jag ägna mig åt boken resten av kvällen. Det är ett teamwork, min familj är positiva till mitt skrivande, det skulle nog inte ha blivit någon bok annars. Men jag tror att oavsett hur hemsituationen ser ut så tror jag att schemaläggning är en väldigt bra idé. Jag har märkt att jag skriver allra bäst på morgonen så klockan 6 är en bra tid för mig! Och sen TROR jag att det är viktigt att man håller fast vid sin skrivtid även om det är motigt. Ibland kanske man inte har inspiration , men ska man få ihop material till en hel bok så skriv ändå -att redigera och få texten riktigt bra gör man senare. Och om du har tid och inspiration samtidigt så skriv så länge du orkar! Och tänk på att skriva en bok handlar om oerhört mycket mer än bara skrivtid. Är man ute på promenad eller sitter på tåget är det ju alldeles utmärkt att fundera på upplägget av boken i huvudet … Väldigt mycket tid har lagt ner på att TÄNKA på dialoger,formuleringar och research … 😃

   Gillad av 1 person

 1. Hej!
  Jag undrar om man som författare har rätt att använda sig av faktiska personer i sin text utan lov av dom?
  Som exempelvis Stieg Larsson använde Paulo Roberto i texten i en av sina böcker.
  Kan jag tex skriva att karaktären ”Selma” blir intervjuad av tex Peter Jihde eller måste Jihde ge sitt godkännande för det?

  Gillad av 2 personer

  1. Så som jag uppfattat det så får man skriva om kändisar och ha med dem i boken, så länge man inte hittar på ofördelaktiga saker, för då kan det vara fråga om förtal. Om jag hade haft med en kändis i min bok och skildrat den personen på ett visst sätt så hade jag nog velat kolla med personen ifråga om hon/han tyckte det var okej. Detta gäller om man skriver om en kändis, att skriva om en namngiven person som ej är känd är nog betydligt mer känsligt.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s