
Jag schemalägger min skrivtid.
Jag planerar mina dagar, gjorde jag inte det skulle saker och ting inte fungera. Har jag fyra timmar över en vardag så vet jag vad jag ska göra på de fyra timmarna. Inga konstigheter tycker jag.
Jag kanske bestämmer idag att imorgon ska jag skriva mellan 8.00 och 12.00.
Däremot bestämmer jag aldrig hur mycket jag ska skriva, det är ju bara stressande.
Jag kan ju inte på förhand veta om orden kommer att flöda.
Det jag bestämmer är hur länge jag ska sitta.
När klockan är 8.00 vet jag exakt vad jag ska börja med, det kan jag exempelvis fundera ut dagen innan när jag lagar mat. Det känns onödigt att ta av skrivtiden till att sitta och fundera över det.
Ibland funkar det bra att skriva, och då kör jag på.
Funkar det mindre bra så hoppar jag in i något av mina andra projekt eller någon annan scen. Känner jag att jag behöver ta en paus eller två mitt i så gör jag det.
När klockan är 12.00 och jag inte har tid att skriva mer försöker jag känna mig nöjd oavsett hur mycket text jag har lyckats få till.
Ibland går det mindre bra att skriva. Då kanske det funkar bättre imorgon. 🙂
***
Foto: Chatrin Carlsson
Låter som en bra strategi. Själv har jag min skrivtid inbokad under hela fredag samt lördag förmiddag. Står i kalendern, och därmed ”arbetstid”. Ibland blir det mer gjort, ibland mindre, precis som för dig. Men det blir prioriterat arbete i alla fall.
GillaGillad av 1 person
Precis. Jag tror att konsten att få något gjort ligger mycket i inställningen till skrivandet. Att man bokar in det i kalendern och ser det som just arbetstid!
GillaGillad av 2 personer
Japp. Sedan råkar det än så länge vara obetald arbetstid för mig. Men arbetstid likväl.
GillaGillad av 1 person
Reblogga detta på Petronellas Författarliv och kommenterade:
Många författare har en enorm självdisciplin i sitt skrivande. Jag beundrar det. Själv skriver jag bäst i vargtimmen, om jag vaknar av mig själv vill säga.
GillaGillad av 2 personer