20 december – Skrivtips nr 20!

Idag är det den 20 december, och här är skrivtips nummer 20.

Nu är inte mitt syfte att få någon att deppa ihop, men här kommer sanningen: Ditt manus är inte färdigt bara för att du har skrivit boken.

Eller … Det kan den ju vara, det är naturligtvis du som bedömer när din bok är klar. Men om du vill öka dina chanser att få den utgiven, öka dina chanser att få ditt manus att höjas ytterligare ett snäpp så är det nu dags för redigering. 

Jag skojar inte när jag säger att det finns de som redigerar sin bok i flera år. Jag skojar inte heller när jag säger att det finns de som går igenom sitt manus långt över tio gånger efter att det är färdigskrivet. 

När min debutbok var färdigskriven gick jag igenom den en gång, sedan trodde jag mig inte kunna skriva ett endaste ord till.

Den kan inte bli bättre än så här, tänkte jag och skickade in den till förlag. Låt oss konstatera att jag hade fel. Manuset blev refuserat av samtliga förlag jag hade skickat till. 

Så vad gjorde jag ?

Jag gjorde det jag borde ha gjort innan jag skickade till förlag: Jag anlitade en lektör … och sedan var det plötsligt inget problem att redigera igen. (Mer om att anlita en lektör kommer i morgondagens skrivtips.)

***

Skrivtips nummer 20:

Är boken färdigskriven? Okej, dags för redigering! 

Jo, så är det. Kan du själv komma igång med redigeringen så gör det. Om du behöver hjälp så är det nu dags att skicka ditt manus till en lektör.

***

Imorgon är det den 21 december, och då kommer skrivtips nummer 21. 

3 reaktioner till “20 december – Skrivtips nr 20!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s