18 december – Skrivtips nr 18!

Idag är det den 18 december och här kommer skrivtips nummer 18.

Testläsare. Det måste du ha. Om du ska ha en testläsare eller tio stycken väljer du själv. Men lämna inte ut ditt manus till vem som helst hur som helst. 

Mina föräldrar fick inte läsa min debutbok förrän den var släppt. Inte mina bästa vänner heller.

Vill du låta dina föräldrar och dina bästa vänner vara testläsare så gör det. Men fråga dig själv vad du förväntar dig av en testläsare. 

Vill du ha ett ärligt svar eller vill du att de ska säga att det var en fantastisk bok bara för att de vill vara schyssta?

Kanske hävdar du att din förälder eller bästa vän kommer att ge dig ett 100% ärligt svar. Okej. Så kanske det är. Men är det verkligen det du vill … Om du nu vill att de ska vara 100% ärliga, vad händer om de inte gillar det du har skrivit? Det är nog svårare att ta en sågning från en närstående än någon annan.

***

Välj testläsare med omsorg. 

Har du lämpliga testläsare i din närhet så använd dem.

Om du inte har det så sök på forum där det finns andra skrivande människor. Hitta någon som är i samma situation som du och testläs varandras manus! 

Det finns naturligtvis negativa saker med sociala medier, men det finns många positiva saker också: Som att det är lätt att hitta likasinnade, alltså andra personer som också vill skriva en bok! 

***

Imorgon är det den 19 december och då kommer skrivtips nummer 19!

2 reaktioner till “18 december – Skrivtips nr 18!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s