16 december – Skrivtips nr 16!

Ska du skriva en självbiografi? Fundera över om det verkligen är det du ska göra.

Om du är säker på att det är en självbiografi du ska skriva så ska du naturligtvis göra det! Men en självbiografi kommer att begränsa dig. En hel del.

Du kanske kommer att såra anhöriga, även om du inte alls menade att göra det. Dina närstående kanske har en annan uppfattning om hur saker och ting gick till, var beredd på det. 

Samtidigt. Dina ord är dina ord. Din verklighet är din verklighet. Det du har upplevt har du naturligtvis upplevt. Men är du beredd att dela din verklighet med alla blivande läsare? Jag försöker inte avskräcka någon från att skriva en självbiografi, jag vill bara att du ska vara beredd på vad det innebär. 

När jag skrev Den blomstertid nu kommer tänkte jag först låta den vara en självbiografi. Men den tanken släppte jag ganska snabbt när jag insåg vilka enorma möjligheter jag istället hade om jag valde att skriva en påhittad story med självbiografiska inslag. Det passar mig perfekt. Ingen annan vet exakt vad som är mina upplevelser och vad som inte är det. 

***

Skrivtips nummer 16:

Fundera både en och två gånger över om det är en självbiografi du ska skriva. Om du känner dig säker på den saken så kör på! 

Om du har något du vill förmedla till andra, fast du inte vill lämna ut dig själv för mycket så är det nog inte en självbiografi du ska skriva. Såvida du inte skriver under pseudonym. 

Tänk på att en delvis påhittad historia kan också innehålla delar av självbiografi. Ganska många delar också. Om du vill det.

***

Imorgon är det den 17 december, och då kommer skrivtips nummer 17.