Hur ska man signera sina böcker?

När du står där på din bokrelease och kön av bokköpare växer sig lång kan jag lova dig att en fråga dyker upp i ditt huvud. Och den frågan är ”Hur ska jag signera resten av böckerna?”

I början går det ofta lätt. ”Trevlig läsning” i en bok och ”Hoppas att du kommer att gilla boken” i nästa. Och så rullar det på.

Du frågar ”Vem ska jag signera boken till?” och får ett svar på det. Du frågar ”Vill du att jag ska skriva något särskilt?” och får svaret ”Ja, gärna. Skriv något personligt.”

Alla läsare önskar att man ska skriva något personligt, något som är för bara dem. Och det vill du ju, för du vill att alla dina nya bokköpare ska bli nöjda. men till slut tar det stopp. Helt plötsligt har du använt alla de bra fraser du kom på. Det är då det blir ”Trevlig läsning” i resten av böckerna.

Det är roligt att signera böcker. Oerhört roligt, och det är fantastiskt när folk faktiskt står i kö för att köpa boken. Men hur ska man variera sig? Hur ska man skriva för att läsaren ska känna sig utvald? Hur personlig ska man bli? Gör det något om man använder samma fraser i alla böcker?

Det här är frågor som jag VET att andra författare också funderar över, många av de författare jag träffat på mässor och liknande har velat diskutera just detta.

Vad tycker du som författare?  Och vad tycker du som läsare?

Nedan kommer några exempel på hur olika författare har signerat till mig:

20180807_171912_001Du glädjerika sköna av Sara H.Olsson.

davJag skriver mig bort från dig nu av Katarina Petersmo

IMG_20181125_195552.jpgKalla mig Amanda av Josefine Sandblom20181028_074024Kära klasskamrater av Annica Poring

IMG_20181125_195507.jpgZentas Kammare av Xandra Matson.

20171205_135029Jag kunde inte låta bli … jag ville vara med på ett litet hörn också och jag hade ett kort från en signering när jag var på Karlsborgs bokhandel.  :)

***

Sammanfattning: Att signera är kul. Något av det allra roligaste man kan göra som författare. Och jag tror att de allra flesta författare har vissa standardfraser, men att många signeringar kommer spontant och att det egentligen kan stå lite vad som helst.

Är det någon av er författare som har fått till en formulering som ni själva upplever som fantastisk, eller är det någon av er läsare som har fått en signering som är något alldeles utöver det vanliga?

***

 

 

3 reaktioner till “Hur ska man signera sina böcker?

  1. Precis! Tack för att du tog upp det. Det är så roligt & svårt att se en tydlig signering. Plötsligt är det svårt att hitta orden (ironiskt). Men jag landar på ”Må så gott i Sol och Skugga! Stina Nilsson Bassell”. Jag är nästan nöjd. Jag måste vara nöjd. Så det får bli så. Även om jag vill variera och skriva något storslaget till just den människan. Jag vill alltid för mycket 😉 /Stina

    Gillad av 1 person

    1. Man vill förstås skriva något personligt till var och en, och det kan funka när man signerar en bok då och då, men just i det lägen där man har en kö med folk som väntar eller det är bråttom så ligger orden ”Trevlig läsning” lite för nära till hands. Men ibland kommer man på något som känns riktigt, riktigt bra till just den man signerar till och det är härligt. 🙂

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s