Gästbloggare: Håkan Mattsson

FullSizeRender-24-07-18-12-09 (003)

Nu, mitt i den heta sommaren, är det dags för juli månads gästbloggare. Han heter Håkan Mattsson. 

***

Att få ändan ur vagnen – ska det ta ett helt liv att skriva sin första bok?

Jag började planeringen av min roman någon gång runt 1980. Då var jag tio år. Då var väl inte tanken att det skulle ta dryga trettiofem år innan den blev verklighet. Nej, jag minns att jag satte mig ner och började skriva nästan direkt. Jag kom väl ett par sidor innan jag tappade sugen. Sen hamnade hela projektet i malpåse, kan man väl säga. Andra saker kom i mellan. Tonåren. Musik. Hormoner. TJEJER.

Just intresset för tjejer förde indirekt med sig ett starkt musikintresse. Jag började spela musik i ett tufft band. Ganska snart insåg jag att man som musiker hade lite försprång på andra killar i jakten på tjejerna. Allt det här gjorde att författardrömmarna kom av sig. Jag siktade på att bli popstjärna istället. Med tveksamt resultat.

Men någonstans i bakhuvudet har idén om en bok ändå funnits med mig genom hela livet. Jag hade ingen färdig plan vad gäller genre och handling, bara en diffus önskan om att någon gång få möjligheten att skriva en bok. En riktig bok. En roman. Ingen liten novell, utan en rejäl tegelsten.

Med åren började mantrat ta en allt fastare form i mitt medvetande. ”Någon gång ska jag skriva en bok”. Jag visualiserade mig själv som en man i övre medelåldern, sittandes i en liten stuga på en liten ö i nån liten sjö i den svenska myllan med enbart en skrivmaskin till hands, och möjligen en flaska vin.

Det lät ju fint. Men det blev också en ursäkt för att aldrig verkligen sätta mig ner och börja skriva. Jag skyllde på att jag inte hade de rätta förutsättningarna. Jag hade inte uppnått rätt ålder, jag hade ingen stuga på någon ö, jag kunde inte lämna ungar och jobb och bara dra iväg hur som helst. Alltså sköt jag det hela framför mig. Men mantrat låg kvar och gnagde i skallen.

Så en dag slog det mig. Jag måste göra en förändring. Nu eller aldrig. Så jag pratade ihop mig med min fru, som med sin klokhet fick mig att förstå att man faktiskt kan hoppa av ekorrhjulet mitt i livet. Vi la upp en plan. Jag bytte jobb. Från en krävande tillvaro som delägare av ett företag till en deltidstjänst som anställd i en lugn och trivsam miljö.

Och plötsligt dök tillfället upp. Jag fick tid över. För första gången på trettio år. Och jag satte mig vid datorn i mitt kontor i källaren hemma i villan. Under nio månader rann min första bok ur mig, ner på pappret.

Det visade sig att jag inte behövde en liten stuga på en ö i en sjö. Det gick lika bra hemma i källaren. Visst, det blev kanske ingen tegelstensroman, men ändå en finurlig och rolig skönlitterär feelgoodroman som jag är stolt över. Jag fick mycket hjälp av min kollega Stefan, det ska jag inte sticka under stolen med. Vi hade många planeringsmöten innan själva skrivandet och det la grunden till boken. Han har också skrivit vissa kapitel. Men faktum är att jag nu efter många år faktiskt skrivit min roman. Jag kan titulera mig författare. Även om det fortfarande ligger konstigt i munnen och låter lite väl pretentiöst i mina egna öron.

Nu skriver jag på två fristående uppföljare till ”Stay Metal”, och även på en helt annan roman, och jag ser fram emot att presentera dessa för er i sinom tid. För jag har inte så bråttom. Det får ta den tid det tar.

Den första boken tog ju trettiofem år.

***

Nedan finns en länk till Stay Metal. Eftersom den tryckta, inbundna boken för tillfället är slutsåld går länken istället till ljudboken.

https://www.storytel.se/books/550371-Stay-Metal

 

 

3 reaktioner till “Gästbloggare: Håkan Mattsson

  1. När jag läser Håkans text slås jag av att han och jag i princip har fått till vår första bok på samma sätt. Jag gick också omkring år efter år och väntade på att få tid och möjlighet till att skriva min bok … tills jag insåg att det krävdes att jag tänkte om. Precis som han tog en diskussion med sin fru om hur det skulle läggas upp så gjorde jag exakt detsamma med min man. Och sedan blev boken skriven!

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s